In Helmond kun je ze overal tegenkomen: 113-bankjes die inwoners aanmoedigen om in gesprek te gaan over zelfdoding. Burgerraadslid Wilbert Linders nam namens de fractie Mi Hellemonders het initiatief voor het indienen van een motie.

In september op Wereld Zelfmoord Preventie Dag diende Mi Hellemonders een motie in bij het college. Daarin vroeg de fractie om mee te doen aan de landelijke campagne ‘Ik zie je’ van 113 Zelfmoordpreventie. En met succes. Als eerste stad in Noord-Brabant werden 20 bankjes in de openbare ruimte in Helmond voorzien van een 113-plaatje. “Door deze plekken aan te wijzen willen we het praten over zelfdoding dichter bij het dagelijks leven te brengen” aldus burgerraadslid Wilbert Linders.

Taboe doorbreken

Praten over zelfdoding is nog steeds taboe. Dit terwijl het aantal zelfdodingen de afgelopen jaren is toegenomen, met name onder jongeren tot 30 jaar. De gevolgen ervan zijn vaak groot. Cijfers van het aantal zelfdodingen in Helmond kon Mi Hellemonders niet vinden. Wilbert Linders: “Als we de landelijke cijfers omrekenen, dan zou het gaan om 10 tot 11 slachtoffers in Helmond per jaar. Elke zelfdoding raakt gemiddeld 135 mensen. 1 op de 5 zelfdodingen betreft een veteraan. Met de actie hopen we op een olievlekwerking om het praten over zelfdoding uit de taboesfeer te halen.”

QR-code

Een QR-code op het plaatje verwijst naar een website waarop een online training te volgen is om te leren praten over zelfdoding. Landelijk zijn er al 50 gemeenten die meedoen met de actie. Wethouder Cathalijne Dortmans: “Praten over zelfdoding is één van de moeilijkste dingen die er zijn, maar iedereen kan het. Door goed naar iemand te luisteren en te vragen hoe het echt met iemand gaat, raak je in gesprek. Dat gesprek kan het begin zijn van een oplossing.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.