Op woensdag 15 maart 2023 mag je stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Door te stemmen, kies je je eigen vertegenwoordigers die vervolgens jouw stem kunnen laten horen. Zo heb je invloed op wie jouw provincie en waterschap bestuurt. Uiterlijk 1 maart 2023 krijg je je stempas thuisgestuurd.

Provinciale Staten en Waterschappen

Volmacht
Kun je niet stemmen vanwege ziekte, vakantie of werk? Je kunt iemand anders machtigen om namens jou te stemmen. Diegene brengt jouw stem dan tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uit. Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen. Je kunt op twee manieren een volmacht regelen:

Onderhandse machtiging van een andere kiezer uit de gemeente Nederweert
Je kunt een andere kiezer uit de gemeente Nederweert onderhands machtigen door het gedeelte op de achterzijde van de stempas in te vullen. Jij en degene die je machtigt, ondertekenen allebei de volmacht. Geef een kopie van het legitimatiebewijs mee aan degene die je machtigt. Wil je toch zelf gaan stemmen? Dan kun je de volmacht intrekken. Vraagt dan je stempas terug aan de gemachtigde.
Schriftelijke volmacht aan een andere Limburgse kiezer
Je kunt een andere kiezer uit de provincie Limburg/Waterschap Limburg schriftelijk machtigen, bijvoorbeeld als je tijdelijk in het buitenland bent. Je kunt het formulier (L8) ook van de website van de gemeente halen of toegestuurd krijgen. Het verzoek moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 door de gemeente zijn ontvangen. Degene die namens jou mag stemmen, krijgt dan een volmachtbewijs. Je kunt deze volmacht niet meer intrekken of alsnog zelf gaan stemmen.

Kiezerspas
Wil je stemmen in een andere Limburgse gemeente? Vraag dan tijdig een ‘kiezerspas’ aan. Je kunt het formulier (K6-1) de website van de gemeente halen, afhalen bij de informatiebalie of toegestuurd krijgen. Het ingevulde formulier moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 door de gemeente zijn ontvangen. Je kunt nog tot uiterlijk dinsdag 14 maart 2023 12.00 uur persoonlijk aan de balie van team Publiekszaken een verzoek doen. Dit kan nadat je telefonisch een afspraak heeft gemaakt. Neem een geldig identiteitsbewijs en je stempas mee.

Meer informatie
Meer informatie over de verkiezingen vind je op deze website of bij publiekszaken, team Verkiezingen, tel. (0495) 677 111.

Het bericht 15 maart: verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen verscheen eerst op Nederweert24.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.