Vandaag, de 25e januari, vond weer de aftrap van de Nationale voorleesdagen plaats. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen te stimuleren om te gaan lezen. Dit duurt tot zaterdag 4 februari.

Op scholen en bibliotheken wordt er uit boeken voorgelezen. Dit jaar is het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ het boek van het jaar. Het is een vrolijk boek waarin van alles gebeurt. De bibliotheek Helmond-Peel had, voor de kinderen gingen luisteren naar de voorleessessie, een ontbijt geregeld voor iedereen. De bibliotheek kreeg assistentie van leerlingen van het Vakcollege. Onder leiding van Roos van der linden, dekten zij de tafeltjes en versierden ze met gezonde lekkernijen. Fruithapjes in de vorm van dierensnoetjes, diverse soorten broodjes met gezond beleg en glazen melk, water of vruchtensappen. Als gast was de wethouder Cathalijne Dortmans aanwezig, die uit het boek zou gaan voorlezen. Aan het ontbijt was de stemming opperbest. De leerlingen van het Vakcollege bedienden en hielpen de kinderen bij alles wat nodig was. De aanwezige ouders keken vriendelijk en glimlachend toe. Toen iedereen genoeg had gegeten en het boek eenmaal voorgelezen was, werd het tijd voor de ouders en kinderen om huiswaarts te gaan.  Langzaam aan begonnen de leerlingen weer de tafels af te ruimen en de afdeling weer schoon te maken. Hun taak zat er op.

In het kader van de voorleesdagen kwamen er later weer nieuwe kinderen aan in de bibliotheek. Nu van de leeftijd 0 tot 4 jaar. De kinderen, ouders en een enkele grootouders, zaten gezellig in een kring om Saskia Bekkers heen. Zij ging uit een boekje voorlezen. De titel van het boek was wel een beetje raadselachtig. Het ging in het boekje over wat voor boeken men kan lezen, maar vooral dat je overal boeken kon lezen. Waar lazen de kinderen een boek? Antwoorden als op de bank en in bed klonken niet vreemd. Tot er werd geopperd dat men ook een hutje kon bouwen en daar een boek kon lezen. Dat hutje bouwen hoeft niet buiten te zijn, maar kan ook in huis. Dus werd er gevraagd aan de kinderen of zij ook een hutje wilden bouwen, maar dan in de bibliotheek. Oh ja, dat wilden zij graag. Dus kregen de kinderen kussens, dekens en lakens mee om er een hutje van te maken. De ouders zochten direct een mooi plaatsje uit om er iets moois van te maken. Ze kregen knijptangen mee on de lakens goed vast te zetten. In een mum van tijd waren er al enkele leuke schuilplaatsjes ontstaan. Er waren ook al kinderen die in hun plaatsje een boekje hadden mee genomen om te lezen. Het werd al met al een leuke ochtend en de bibliotheek was dik tevreden met het behaalde resultaat. Het gebeurt niet elke dag dat er tentjes gebouwd worden in de bibliotheek….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.